INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS, Ankara, Turkey, 5 - 06 June 2024, pp.715-728, (Full Text)
stems,
and crevices of different trees. Propolis is carried to the hive by the bees
and mixed with beewax to create a sticky material. The chemical composition of
propolis varies depending on the plant species used by honey bees for its
production. Propolis, a functional bee product, has several pharmacological
qualities including antioxidant, antiseptic, anti-inflammatory, antitumor,
anti-cancer, antiulcer, antiviral, antimicrobial, immunomodulatory,
hepatoprotective, and photoprotective activities. Propolis is used in various
fields such as chewing gums, cakes, wine, candies, chocolates, meat
preservation, cough syrups, lozenges, toothpastes, gels, mouthwashes, creams
etc. Nowadays, with the increasing awareness of healthy eating, consumers have
turned towards functional foods. In this context, functional foods have gained
great importance. Propolis, a bee product, started to be used to enhance the
functional characteristics of food. This study aims to provide information
about the general properties of propolis which is a functional bee product and
its effects on health and its use in foods. In the context of studies involving
the use of propolis in foods, a literature list was created and the aims of the
studies were compiled. When the studies in the literature were examined, it was
found that propolis was added to foods such as banana pudding, strawberry
kefir, ice cream, meatballs, milk, egg powder, honey, chewing gum, yoghurt,
orange drink, cheese, salami, carp meat, sausages, grapefruit and fruit juices.
In the studies examined, some chemical and functional properties of
propolis-added food products were mentioned. This study aims to promote
propolis and raise awareness.
Key Words: Funtional Foods, Propolis, Honeybee, Consumer
Propolis arılar (Apis mellifera L.) aracılığıyla çeşitli
ağaçların çiçek tomurcukları, yaprakları, sapları ve çatlaklarından toplanan
doğal, reçinemsi bir maddedir. Propolis arılar tarafından kovana taşınarak
yapışkan malzeme oluşturması amacıyla balmumu ile karıştırılmaktadır. Bal
arılarının propolis üretimi için kullandıkları çeşitli bitki türleri propolisin
kimyasal kompozisyonunda farklılıklar oluşturmaktadır. Fonksiyonel arı ürünü
propolis: antioksidan, antiseptik, antienflamatuar, antitümör, ani-kanser,
antiülser, antiviral, antimikrobiyal, immünomodülatör, hepatoprotektif ve
fotoprotektif aktiviteler gibi farklı farmakolojik özellikler içermektedir.
Propolis; sakızlar, kek, şarap, şekerler, çikolatalar, etin korunması, öksürük
şurupları, pastiller, diş macunları, jeller, ağız gargaraları, kremler vs.
olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Günümüzde sağlıklı beslenme
bilincinin artmasıyla tüketiciler fonksiyonel gıdalara yönlenmiştir. Bu
bağlamda fonksiyonel gıdalar oldukça önem kazanmıştır. Arı ürünü olan propolis
gıdalara fonksiyonel özellik kazandırmak amacıyla kullanılmaya başlamıştır. Bu
çalışmada fonksiyonel arı ürünü olan propolisin genel özelliklerinden, sağlık
üzerine etkilerinden ve gıdalarda kullanımları hakkında bilgi verilmesi
amaçlanmıştır. Fonksiyonel arı ürünü olan propolisin gıdalarda kullanımını
içeren çalışmalar bağlamında literatür cetveli oluşturulmuş ve çalışmaların
amaçları derlenmiştir. Literatürde yapılan çalışmalar incelendiğinde
fonksiyonel arı ürünü olan propolis: muzlu puding, çilekli kefir, dondurma,
köfte, süt, yumurta tozu, bal, sakız, yoğurt, portakallı içecek, peynir, salam,
Sazan eti, sosis, greyfurt, meyve suları gibi gıdalara ilave edildiği tespit
edilmiştir. İncelenen çalışmalarda propolis katkılı gıda ürünlerinin bazı
kimyasal ve fonksiyonel özelliklerinden bahsedilmiştir. Bu çalışma ile
propolisin tanıtımı ve farkındalık oluşturması hedeflenmiştir.