THE USE OF FUNCTIONAL BEE PRODUCT PROPOLIS IN FOODS


Creative Commons License

Duruk N., Dülger Altıner D.

INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS, Ankara, Turkey, 5 - 06 June 2024, pp.715-728, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Ankara
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.715-728
  • Kocaeli University Affiliated: Yes

Abstract

stems, and crevices of different trees. Propolis is carried to the hive by the bees and mixed with beewax to create a sticky material. The chemical composition of propolis varies depending on the plant species used by honey bees for its production. Propolis, a functional bee product, has several pharmacological qualities including antioxidant, antiseptic, anti-inflammatory, antitumor, anti-cancer, antiulcer, antiviral, antimicrobial, immunomodulatory, hepatoprotective, and photoprotective activities. Propolis is used in various fields such as chewing gums, cakes, wine, candies, chocolates, meat preservation, cough syrups, lozenges, toothpastes, gels, mouthwashes, creams etc. Nowadays, with the increasing awareness of healthy eating, consumers have turned towards functional foods. In this context, functional foods have gained great importance. Propolis, a bee product, started to be used to enhance the functional characteristics of food. This study aims to provide information about the general properties of propolis which is a functional bee product and its effects on health and its use in foods. In the context of studies involving the use of propolis in foods, a literature list was created and the aims of the studies were compiled. When the studies in the literature were examined, it was found that propolis was added to foods such as banana pudding, strawberry kefir, ice cream, meatballs, milk, egg powder, honey, chewing gum, yoghurt, orange drink, cheese, salami, carp meat, sausages, grapefruit and fruit juices. In the studies examined, some chemical and functional properties of propolis-added food products were mentioned. This study aims to promote propolis and raise awareness.

Key Words: Funtional Foods, Propolis, Honeybee, Consumer

Propolis arılar (Apis mellifera L.) aracılığıyla çeşitli ağaçların çiçek tomurcukları, yaprakları, sapları ve çatlaklarından toplanan doğal, reçinemsi bir maddedir. Propolis arılar tarafından kovana taşınarak yapışkan malzeme oluşturması amacıyla balmumu ile karıştırılmaktadır. Bal arılarının propolis üretimi için kullandıkları çeşitli bitki türleri propolisin kimyasal kompozisyonunda farklılıklar oluşturmaktadır. Fonksiyonel arı ürünü propolis: antioksidan, antiseptik, antienflamatuar, antitümör, ani-kanser, antiülser, antiviral, antimikrobiyal, immünomodülatör, hepatoprotektif ve fotoprotektif aktiviteler gibi farklı farmakolojik özellikler içermektedir. Propolis; sakızlar, kek, şarap, şekerler, çikolatalar, etin korunması, öksürük şurupları, pastiller, diş macunları, jeller, ağız gargaraları, kremler vs. olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Günümüzde sağlıklı beslenme bilincinin artmasıyla tüketiciler fonksiyonel gıdalara yönlenmiştir. Bu bağlamda fonksiyonel gıdalar oldukça önem kazanmıştır. Arı ürünü olan propolis gıdalara fonksiyonel özellik kazandırmak amacıyla kullanılmaya başlamıştır. Bu çalışmada fonksiyonel arı ürünü olan propolisin genel özelliklerinden, sağlık üzerine etkilerinden ve gıdalarda kullanımları hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Fonksiyonel arı ürünü olan propolisin gıdalarda kullanımını içeren çalışmalar bağlamında literatür cetveli oluşturulmuş ve çalışmaların amaçları derlenmiştir. Literatürde yapılan çalışmalar incelendiğinde fonksiyonel arı ürünü olan propolis: muzlu puding, çilekli kefir, dondurma, köfte, süt, yumurta tozu, bal, sakız, yoğurt, portakallı içecek, peynir, salam, Sazan eti, sosis, greyfurt, meyve suları gibi gıdalara ilave edildiği tespit edilmiştir. İncelenen çalışmalarda propolis katkılı gıda ürünlerinin bazı kimyasal ve fonksiyonel özelliklerinden bahsedilmiştir. Bu çalışma ile propolisin tanıtımı ve farkındalık oluşturması hedeflenmiştir.