Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.7, sa.1, ss.106-111, 2022 (Hakemli Dergi)
Amaç: Mesane normalde dolum fazı sırasında herhan-gi bir kasılma veya aktivite göstermez. Aşırı aktif mesane-de, dolum aşamasında spontan kasılmalar ve detrüsör instabilitesi görülür ve idrar kaçırma meydana gelir. Bu çalışma, birinci kuşak antipsikotik olan haloperidol ve ikinci kuşak antipsikotikler olan olanzapin, risperidon ve klozapinin, organ banyosu sistemi kullanılarak izole edil-miş fare mesanesi üzerindeki etkilerini göstermeyi amaç-lamaktadır.
Materyal ve Metot: 63 tane kendi içinde yetiştirilmiş erkek fareye salin, haloperidol 0,125 mg/kg, haloperidol 0,25 mg/kg, olanzapin 1 mg/kg, olanzapin 2 mg/kg, rispe-ridon 0,25 mg/kg, risperidon 0,5 mg/kg, klozapin 1,25 mg/kg ve klozapin 2,5 mg/kg uygulandı ve gruplara ayrıldı. Fareler 21 gün boyunca ilaçlarla tedavi edildi. Daha sonra, izole edilmiş fare detrüsör şeritlerinde karbakol ile indük-lenen kasılmaların, izoproterenol ile indüklenen gevşeme tepkileri üzerinde ilaçların etkileri araştırıldı.
Bulgular: Olanzapin, risperidon ve klozapin ile tedavi edilen gruplardan elde edilen fare detrüsör şeritlerinde karbakol kaynaklı kasılmaların, izoproterenol ve papave-rin tarafından gevşediğini gösterdik. Gruplar arasında KCl'nin neden olduğu kasılma tepkilerinde önemli bir fark yoktu.
Sonuç: Olanzapin, risperidon ve klozapin, mesane kapasitesini artıran detrusor kasının izoproterenol kaynaklı gevşemelerini arttırdı. Bu ilaçlar, antipsikotik ilaç kullan-ması gereken hastalarda aşırı aktif mesane tedavisinde klinik olarak faydalı olabilir.