ÇEŞİTLİ BRANŞLARDAN PROFESYONEL SPORCULARIN FAİR PLAY KAVRAMINA YÖNELİK METAFORİK ALGILARı


Karagün E., Çakmak G., Sarper Kahveci M.

6th INTERNATIONAL NEW YORK CONFERENCE ON EVOLVING TRENDS IN INTERDISCIPLINARY RESEARCH & PRACTİES, New York, Amerika Birleşik Devletleri, 3 - 05 Nisan 2022, ss.426-432

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: New York
  • Basıldığı Ülke: Amerika Birleşik Devletleri
  • Sayfa Sayıları: ss.426-432
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 Bu çalışmanın amacı çeşitli branşlardan profesyonel sporcuların Fair Play kavramına yönelik metaforik algılarının belirlenmesidir.

Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Aktif olarak herhangi bir spor branşını yapıyor olmak araştırmaya dahil olma ölçütü olarak belirlenmiştir. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Anket formunda katılımcıların sosyo-demografik bilgilerini öğrenmeye yönelik sorulara ek olarak Fair Play kavramına ilişkin algılarını belirle mek amacıyla “Fair Play...benzer çünkü...” cümlesini tamamlamaları istenmiştir. Çalışma grubunda farklı branşlarda olan ve gönüllü olarak araştırmaya katılmak isteyen toplam 80 sporcu yer almıştır. Herhangi bir metafor içermeyen 7 sporcunun cevapları analize dahil edilmemiştir. Bu nedenle toplam 73 sporcudan elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmaya toplam 17 farklı branştan sporcu katılmıştır. Analizde Microsoft Excel ve SPSS 25.0 programları kullanılmış ve veriler, içerik analizi, tanımlayıcı istatistikler ve frekans analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırmanın güvenirliğini arttırmak için ve yanlılığını azaltmak için tüm veriler araştırmacılar tarafından tek tek incelenmiş ve anlam açısından fikir birliği oluşana kadar tartışılmıştır. Ayrıca uzman görüşü alınmış ve oluşturulan kategoriler uzman görüşlerine göre gözden geçirilmiştir.

Yapılan analizler sonucunda 43 metafor oluşmuştur. En çok kullanılan metaforlar adalet (9), saygı (8) ve iyilik (4) metaforlarıdır. Bu metaforlar 7 kategori altında birleştirilerek incelenmiştir. Bu kategoriler “ahlak, doğa, iyi niyet, nesne, önem arz eden unsur, yayılan değer ve diğer”dir. Araştırma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde neredeyse tüm katılımcıların Fair Play kavramı hakkında pozitif yönlü ve Fair Play kavramının neden önemli olduğuna dair ifadeler kullandığı görülmüştür.