Bakkal Kitabı, Naskali Emine Gürsoy, Editör, Kitabevi Yayınları, İstanbul, ss.97-114, 2025
Bu
çalışmada; çocukluğunu Trakya’da geçirmiş ve babası otuz yıl boyunca (1986
-2016) kesintisiz bakkal dükkânı işletmiş biri olarak Trakya’da bakkalların
nasıl bir sosyalleşme işlevi gördüğüne değinmek istiyorum. Trakya’da
toptancılık yaparken gezdiğim, gördüğüm bakkallara ilişkin gözlem ve anılarımın
da eşlik edeceği yazıda 1990’lı yılların bakkallarına ve bakkalcı
karakterlerine de yer vermek niyetindeyim.
Trakya
bakkallarının anlatıldığı bir yazıda içki kültürüne yer vermemek olmaz. Trakya
bakkalları sadece içkinin satın alındığı yerler değil, aynı zamanda ayaküstü
içki sohbetlerinin yapıldığı hatta bazı bakkalların arka odalarında enikonu
meyhane hayatının yaşandığı yerlerdir. Dolayısıyla ayaküstü uğranılan bu mekânların
vazgeçilmez kahramanlarının belli başlı özellikleri, Trakya’ya özgü sohbet
konuları ve birbirleriyle kurdukları sıra dışı ilişkiler hikâye edilirken;
bakkalların postane, eczane, kahvehane olmalarının yanı sıra meyhane işlevi
gördükleri de hatırlatılacaktır.