PROPERTIES AND APPLICATIONS OF HONEYBERRY (LONICERA CAERULEAL.) FRUIT IN FOODS


Creative Commons License

Büyük Z., Dülger Altıner D.

INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS, Ankara, Türkiye, 5 - 06 Haziran 2024, ss.729-734, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.729-734
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bal yemişi (Lonicera caerulea L.) bitkisi Caprifoliaceae (hanımeligiller) familyasına ait olup, 2 m'ye kadar büyüyen, çok yıllık, yaprak döken bir çalıdır. Mavi ve mor renkli meyveleri olan türleri yenilebilir olup, farklı iklim koşullarına uyum sağlayabilen üzümsü bir meyvedir. Yetiştiriciliğinin sınırlı olması nedeniyle de minör meyveler grubunda yer almaktadır. Bu meyve literartürde “Haskap”, “Mavi Yemişli Hanımeli” ve “Tatlı Yemişli Hanımeli” gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Son yıllarda organik tarımında gelişmesi ile yetiştiriciliği artan bal yemişi meyveleri güzel tadı ve yüksek askorbik asit içeriği sebebiyle popüler hale gelmiştir. Bal yemişi meyvesi ahududu, frenk üzümü ve yaban mersini karışımı lezzetinde, kendine özgü bir tada sahip üzümsü meyveler grubuna ait bir türdür. Bal yemişi meyvelerinin, acı, ekşi ve tatlı gibi değişen farklı çeşitleri bulunmaktadır. Doğal antioksidan ve renklendirici olarak da meyve suyu, şekerleme, reçel vb. gibi ürünlerde kullanılabilmektedir. Bal yemişi meyvesinin günümüzde en çok yetiştirilen çeşitleri; Rusya, Japonya, Kanada ve Polonya orjinli olanlardır. En popüler ve kolay yetiştirilen çeşitleri arasında Tundra, Borealis, İndigo Gem, Blue Lightning ve Kamchatka bulunmaktadır. Bu bitkinin meyveleri içeriğindeki fitokimyasallarla (antosiyaninler, polifenolikler ve askorbik asit) sağlıklı bir gıda kaynağı olmaktadır. Bal yemişi meyveleri, polifenol açısından zengin bir kaynak olduklarından, günümüzde popüler hale gelmeye başlamıştır. Meyvenin içeriğinde bulunan polifenoller, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden koruyarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedirler. Bu çalışmada kullanım alanları kısıtlı, az bilinen minör meyvelerden bal yemişinin gıda çalışmalarında kullanımı ve kullanıldığı gıdaların kalite ve besleyici özelliklerine etkisi derlenmiştir.

Belonging to the Caprifoliaceae (honeysuckle) family, Honeyberry (Lonicera caerulea L.) plant, is a perennial, deciduous shrub that grows up to 2 m. Its varieties with blue and purple fruits are edible and it is a grape-like fruit that can adapt to different climatic conditions. Because of its limited cultivation, it is classified as a minor fruit. In the literature, this fruit is also referred to by various names such as "Haskap," "Blue-berried Honeysuckle," and "Sweet-berried Honeysuckle." Honeyberry fruits’ cultivation has increased with the development of organic agriculture in recent years, and they have become popular due to their pleasant taste and high ascorbic acid content. Honeyberry fruit is a member of the berry group with a unique flavor, similar to a blend of raspberry, currant, and blueberry. Honeyberry fruits come in various types, from bitter and sour to sweet. They can also be used as natural antioxidants and colorants in products such as fruit juice, confections, and jams. The most commonly grown varieties of honeyberry fruit today are; the ones that originate from Russia, Japan, Canada, and Poland. Among the most popular and easily cultivated varieties are Tundra, Borealis, Indigo Gem, Blue Lightning, and Kamchatka. The fruits of this plant, containing phytochemicals (anthocyanins, polyphenolics, and ascorbic acid), are a healthy food source. Honeyberry fruits have become increasingly popular today due to their rich polyphenol content. The polyphenols in these fruits have antioxidant properties that help protect the body from free radicals, thereby strengthening the immune system. This study compiles the use of honeyberry, a lesser-known minor fruit with limited applications, in food research, as well as its impact on the quality and nutritional properties of the foods in which it is used.