International Journal of Teaching Turkish as a Foreign Language, vol.7, no.2-özel sayı, pp.280-309, 2024 (Peer-Reviewed Journal)
The aim of this study is to classify and report data regarding the views and solution proposals related to teaching Turkish as an academic language, discussed at the Workshop on Teaching Academic Turkish to Foreigners held on June 1-2, 2023. The topics addressed at the workshop include materials for academic Turkish education; assessment and evaluation; teaching reading and writing skills; teaching speaking and listening skills; teaching grammar and vocabulary; curriculum and awareness. Using principles of document analysis as qualitative research methods, the study examines and evaluates the outcome reports of various topics addressed through the idea tray method (brainstorming method) in academic Turkish education and teaching. Ultimately, it is revealed that the lack of an "Academic Turkish Teaching Cirriculum" is at the core of the problems in Academic Turkish courses, leading to a lack of consistency in course content, materials, assessment, and evaluation.
Bu çalışmanın amacı, 1-2 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen Yabancılara Akademik Türkçe Öğretimi Çalıştayı'nda, Türkçenin akademik dil olarak öğretilmesiyle ilgili ele alınan konularla ilgili görüşlere ve çözüm önerilerine ait verileri sınıflandırıp raporlanmasıdır. Çalıştay’da ele alınan konular, akademik Türkçe eğitiminde materyaller; ölçme ve değerlendirme; okuma ve yazma becerilerinin öğretimi; konuşma ve dinleme becerilerinin öğretimi; dilbilgisinin ve sözvarlığının öğretimi; müfredat ve farkındalıktır. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ilkeleri doğrultusunda akademik Türkçe eğitimi ve öğretiminde sorun olan farklı konulardaki çalışma kümelerinin fikir tepsisi yöntemi ile ele aldığı konu başlıklarından çıkan sonuç raporları incelenmiş, değerlendirilmiş ve ele alınan tüm konulara ait sonuç özeti hazırlanmıştır. Elde edilen verilerin incelenmesi sonucunda, Akademik Türkçe derslerindeki sorunların temelinde bir ''Akademik Türkçe Öğretim Programı''nın olmamasının; ders içeriklerinde, materyallerde, ölçme ve değerlendirmede de bir standardın yakalanamamasına neden olduğu ortaya çıkmıştır.