MİYELOMENİNGOSELE SEKONDER HİDROSEFALİ OLGULARINDA ÜÇÜNCÜ VENTRİKÜL TABAN ANOMALİLERİNİN ENDOSKOPİK ÜÇÜNCÜ VENTRİKÜLOSTOMİ GİRİŞİMİ BAŞARISINA ETKİSİ


Şen H. E., Atayev S., Etuş V.

Türk Nöroşirürji Derneği 36. Bilimsel Kongresi, Antalya, Türkiye, 27 - 30 Nisan 2023, cilt.33, sa.2, ss.116

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 33
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.116
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç: Miyelomeningosele sekonder hidrosefali olgularında endoskopik üçüncü ventrikülostomi (ETV) girişimi bu hastaların şantsız yaşam sürdürebilme şansı açısından değerli bir yöntem olup, bir çok merkezde uygulanmaktadır. Ancak, miyelomeningosel ile birlikte olan hidrosefali olgularında ventrikül içi anatomik varyasyon ve anomalilerle sıkça karşılaşılmaktadır. Bu durum, ETV işlemini teknik olarak güç hale getirmekte ve ayrıca anatomik kısıtlılıklar nedeniyle endoskopik girişim başarı oranları düşük seyretmektedir. Bu çalışmada, miyelomeningosele sekonder hidrosefali olgularındaki ETV başarı oranları ile bu olgularda karşılaşılmış olan anatomik varyasyon ve anomalilerin ilişkisi araştırılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmada miyelomeningosele sekonder hidrosefali nedeniyle ETV yapılmış olan 214 adet olgunun verileri retrospektif olarak analiz edilmiştir. Olguların, endoskopik video kayıtlarından elde edilmiş olan anatomik varyasyon ve özellikler, ETV işlemi sürecindeki teknik güçlükler, komplikasyonlar ve ETV sonrası klinik başarı oranları değerlendirilmiştir.

Bulgular: Miyelomeningosele sekonder hidrosefali olgularının %71’inde tüm ventrikül içi anatomiye ait çeşitli varyasyon ve anomalilerle karşılaşılmıştır. Serinin %46,26’lık (99 olgu) oranında, cerrahi tekniği ciddi anlamda güçleştiren “üçüncü ventrikül tabanına ait anatomik varyasyon ve anomaliler”le karşılaşıldığı görülmüştür (Grup-1). Bu grup içerisinde en sık görülmüş olan anatomik varyasyonlar sırasıyla kalın/belirgin massa intermedia, dar tuber cinereum ve opak/kalın üçüncü ventrikül tabanı şeklindedir. ETV başarı oranı tüm seri için  %49,06 iken, bu oran Grup-1 olgular için %26,26 olarak bulunmuştur.

Sonuç: Miyelomeningosele sekonder hidrosefali olgularında uygulanan ETV girişiminde, özellikle üçüncü ventrikül tabanı anatomik varyasyon ve anomalilerinin cerrahi tekniği güçleştirdiği ve ETV başarısını olumsuz etkilediği düşünülmektedir. Mevcut çalışmanın sonuçları bu kanıyı anlamlı bir şekilde destekler niteliktedir. Başarı sonuçlarının yanısıra, üçüncü ventrikül tabanı varyasyon ve anomalileriyle karşılaşılmış olgularda, ETV işlemi sürecindeki teknik güçlükler ve komplikasyonlar da ayrıntıları ile tartışılmıştır.

Anahtar Sözcükler:  Anatomi, Endoskopik üçüncü ventrikülostomi, Hidrosefali, Miyelomeningosel, Varyasyon