BİTKİ SAĞLIĞINDA YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR


Bobat A. (Editor), Özdemir I. (Editor)

BİDGE, Ankara, 2024

  • Publication Type: Book / Vocational Book
  • Publication Date: 2024
  • Publisher: BİDGE
  • City: Ankara
  • Kocaeli University Affiliated: Yes

Abstract

Bir nanometre, bir metre uzunluğun milyarda biri kadardır. Hem mühendislik hem de teknoloji çalışmalarını kapsayan nano uygulamalar tarım sektörüne de sıçramış ve nano-tarım denilen bir alan ortaya çıkmıştır. Nano-tarım şimdilik bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi, güvenli gıda ve tarımsal alanlardan en fazla verim alınması konularında odaklanmış görünmektedir. Nano-tarım uygulamaları bitkilerin besin maddelerini en doğru şekilde alması, pestisitlerin uygulanmasında doz ayarlanması, zararlı ve hastalıkların önlenmesi gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu uygulamaların gerekliliği üzerine çeşitli tartışmalar bulunmaktadır. Çevre üzerindeki etkiler, insan sağlığına olası riskler ve ekonomik sürdürülebilirlik gibi önemli konularda tartışmalar devam etmektedir. Nano-malzemelerin doğada nasıl davranış sergileyeceği ve olası toksik etkileri hakkında daha fazla akademik ve uygulamalı bilgiye gereksinim bulunmaktadır.

Yine yenilikçi tarım uygulamalarında gen teknolojisi ve genetik bilimi koşar adım yol almaktadır. Bitkinin DNA yapısında bulunan genler protein yapılarına dönüşme sürecini düzenlemede, kromatin yapısını değiştirmede ve genetik bilgiyi örgütlemede önemli roller üstlenmektedirler. Bitkilerde RNA'ların biyolojik işlevleri ve mekanizmaları üzerine yapılan araştırmalar, bu moleküllerin bitkisel gelişim ve çevresel stres yanıtları üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. Kodlanmayan RNA'lar, bitkilerin genetik yapılarında ve çevresel yanıtlarında önemli bir işleve sahip bulunmaktadır. Bu moleküllerin işlevleri ve etkileşimleri, bitkilerin uyum yeteneklerini ve verimliliklerini arttırmada önemli özellikler içermektedir.

Kitapta nano-tarımın uygulanabilirliği ve bitkilerdeki kodlanmayan RNA çeşitleri, bitki hastalıklarına karşı tepkimeleri hakkında temel bilgiler sunulmaktadır. Her iki alanda da daha fazla araştırma yapılması, sürdürülebilir tarım uygulamalarının geliştirilmesi için önem taşımaktadır. Ayrıca, bu teknolojilerin tarımsal üretimde yaygınlaşması için gerekli olan eğitim ve altyapı sorunları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu kitabın tarımsal faaliyetlerde yenilik arayan araştırmacılara ve üreticilere faydalı olacağını, en azından zihinlerde yeni bir ufuk açacağını düşünmekteyiz.