Rastlantısal Bir Bulgu Olarak Maksiller, Etmoidal, Sfenoidal Sinüs Tutulumlu Hemifasiyal Fibröz Displazi: Bir Olgu Sunumu


Kuran A., Üzel A., Baysal O., Sinanoğlu E. A.

27. TÜRK DİŞ HEKİMLERİ BİRLİĞİ ULUSLARARASI DİŞHEKİMLİĞİ KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 26 - 29 Ekim 2023, ss.77

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.77
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ: Fibröz displazi (FD) etyolojisi bilinmeyen, normal medüller kemik ile anormal fibroosseöz dokunun yer değiştirmesi ile karakterize, genetik mutasyonu olan, displastik, benign ve sıklıkla kafa kemiklerini tutan bir hastalıktır. Monositotik formunda tek bir kemikle sınırlı iken poliyositotik formunda ise birden fazla kemikte ortaya çıkar. bu olgu sunumunda, rutin muayene sırasında rastlantısal olarak panoramik radyografiden tespit edilen hemifasiyal fibröz displazinin tanı süreci değerlendirilecektir. OLGU SUNUMU: Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz kliniğine periodontal tedavisi için yönlendirilmiş olduğu öğrenilen 40 yaşında erkek hastanın radyolojik değerlendirmesi sırasında, hastadan alınan ortopantomograf radyografide (OPG) sol maksiller bölgede yer yer buzlu cam görüntüsünde mikst opasiteye sahip, sol maksiller sinüsü tamamıyla oblitere eden lezyona rastlanıldı. Hastanın bu durumun farkında olmadığı, kendisine yaptığımız muayeneye kadar konu hakkında bir uyarı veya bilgi verilmediği öğrenildi. Hastanın daha önce çekilmiş olan OPG ve başka amaçla çekilmiş Manyetik Rezonans görüntülerinde aynı lezyona rastlanıldı. Bunun üzerine alınan Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) görüntülerinde, tüm maksiller sinüsün dışında sırasıyla etmoid ve sfenoid sinüsleri unilateral olarak aerasyon izlenmeyecek şekilde oblitere eden yoğun opasiteler izlendi. Bu duruma eşlik eden sol zigoma, sol orbital kavite tutulumu vardı. Sol gözde hafif derecede proptozis izlenmesi üzerine hasta Göz hastalıkları kliniğine yönlendirildi. SONUÇ: FD olgularında kraniyofasiyal bölgede sfenoid ve etmoid kemiğin tutulumu nadir görülür. Bu durum klinik yaklaşım açısından birtakım zorluklar taşır ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Olgumuzda poliyostatik ve ilerlemiş olan paranazal sinüs tutulumlu hemifasiyal FD durumunun tesadüfi olarak tespit edildiği dikkate alındığında, hastalığın tanı sürecinde klinik ve radyolojik özellikleri hakkında tam bilgi sahibi olunması gerektiği görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Etmoid; Fibröz Displazi; Sfenoid

INTRODUCTION: Fibrous dysplasia (FD) is a dysplastic, benign disease of unknown etiology, characterized by the replacement of normal medullary bone with abnormal fibroosseous tissue. In the monocytotic form, it is limited to a single bone, whereas in the polyocytotic form, it occurs in multiple bones. In this case report, the diagnostic process of hemifacial fibrous dysplasia detected incidentally from panoramic radiography during routine examination will be evaluated.

CASE REPORT: During the radiologic evaluation of a 40-year-old male patient who was referred to Kocaeli University Faculty of Dentistry, Oral Diagnosis clinic for periodontal treatment, an orthopantomographic radiograph (OPG) revealed a lesion with mixed opacity in the left maxillary region with a ground-glass appearance and completely obliterating the left maxillary sinus. It was learned that the patient was not aware of this condition and was not given any warning or information about the subject until our examination. The same lesion was found in OPG and Magnetic Resonance images taken for other purposes. Subsequently, Cone Beam Computed Tomography (CIBT) images showed dense opacities obliterating the ethmoid and sphenoid sinuses unilaterally without aeration except the entire maxillary sinus. This was accompanied by left zygoma and left orbital cavity involvement. Mild proptosis was observed in the left eye and the patient was referred to ophthalmology clinic.

CONCLUSION: Involvement of the sphenoid and ethmoid bones in the craniofacial region is rare in FD cases. This situation carries some difficulties in terms of clinical approach and may lead to serious complications. Considering that our case report of hemifacial FD with polyostatic and advanced paranasal sinus involvement was detected incidentally, it is necessary to be fully informed about the clinical and radiologic features of the disease during the diagnostic process.

Keywords: Ethmoid; Fibrous dysplasia; Sphenoid