Stratejik Yönetim Fonksiyonları Perspektifinden Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Seçiminde Önceliğin Belirlenmesi: Türkiye Örneği


Uçaktürk A., Demirkaya H., Özcüre G., Eryiğit N.

II. ULUSLARARASI ÇEVRE, ENERJİ VE EKONOMİ KONGRESİ, Giresun, Türkiye, 26 - 29 Ekim 2023

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Giresun
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yenilenebilir enerji kaynaklarının seçimi, bir organizasyonun stratejik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilecek önemli bir karardır. Bu çalışmada yenilenebilir enerji kaynaklarının seçimi, ilgili stratejik yönetim fonksiyonları ile ele alınmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının seçimi, bir organizasyonun stratejik hedeflerine uygun olarak yapılmalıdır. Bu nedenle, maliyet, verimlilik, çevresel etkiler, güvenilirlik ve erişilebilirlik gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Maliyet, organizasyonun bütçesiyle uyumlu olmalıdır. Verimlilik, seçilen enerji kaynağından elde edilecek enerji miktarı ile ilgilidir. Çevresel etkiler, seçilen enerji kaynağının çevreye olan etkisini ifade eder. Güvenilirlik, seçilen enerji kaynağının ne kadar güvenilir olduğu ile ilgilidir. Erişilebilirlik ise, seçilen enerji kaynağının ne kadar kolay erişilebilir olduğu ile ilgilidir.

Çoğalan nüfusu ve teknolojik gelişmelere de bağlı olarak Türkiye, artan enerji ihtiyacını, fosil kaynaklı rezervleri ile karşılamadan uzaktır. Bunun sonucu olarak, enerji kaynağı açısından büyük oranda dışa bağımlıdır. Yükselen çevre bilinci ve enerji arz güvenliği yenilenebilir enerji kaynaklarını önemli kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye için en uygun yenilenebilir enerji kaynağı alternatifini stratejik yönetim fonksiyonları perspektifinden belirlemektir. Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri (ÇKKV) yöntemleri kullanılarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndaki uzmanların görüşleri ile doldurulan değerlendirme formlarından elde edilen bilgilere dayanarak AHS yöntemi ile kriter ağırlıklandırılması ve COPRAS, MULTIMOORA yöntemi ile de kaynak alternatiflerin sıralanması yapılıp en uygun alternatif belirlenmiştir. Çalışma kapsamında 4 ana kriter, 17 alt kriter ve 5 alternatif enerji kaynağı (Rüzgar, Güneş, Jeotermal, Biyokütle ve Hidroelektrik) belirlenmiştir.

Analizler sonucunda her iki yöntem ile de sırasıyla hidroelektrik, güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle’nin en uygun yenilenebilir enerji kaynağı olduğu tespit edilmiştir. 

Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim Fonksiyonları, Alternatif Yenilenebilir Enerji, AHS, COPRAS, MULTIMOORA