EXAMINING NORTHERN EUROPEAN CUISINE IN THE CONTEXT OF GASTRONOMY (KUZEY AVRUPA MUTFAĞININ GASTRONOMİ BAĞLAMINDA İNCELENMESİ)


Creative Commons License

Altın E., Dülger Altıner D.

2. BİLSEL INTERNATIONAL ASPENDOS SCIENTIFIC RESEARCHES CONGRESS, Antalya, Türkiye, 29 - 30 Haziran 2024, ss.849-866, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.849-866
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İyi yemek ve beslenmeyi konu alan gastronomi birçok bilim dalı ile çalışan, yeme içme kaynaklarının nasıl kullanılması gerektiği, bölgeye ait kültürel, sanatsal bilgileri içeren sosyal ve bilimsel çalışmaların bir bütünüdür. Özel bir bölge mutfağına veya orada yaşayan bir topluma ait yemek kültürünün anlaşılmasında gastronomiden faydalanılmaktadır. Bu çalışmada ele alınan Kuzey Avrupa mutfağı, coğrafi, tarihi ve kültürel çeşitliliklerin harmanlanmasıyla oluşmuş zengin bir gastronomi mirasına sahip bir mutfaktır. Bu bölge, Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya, İzlanda İngiltere, İrlanda, Estonya, Litvanya ve Letonya gibi çeşitli ülkeleri kapsamaktadır. Bölgenin mutfağı, taze ve yerel malzemelerin birlikte kullanımı ile sağlıklı ve lezzetli yemekler sunmaktadır. Kuzey Avrupa'da günlük öğünler genellikle üç ana öğünden oluşmaktadır. Kahvaltılar doyurucu olup, peynir, şarküteri ürünleri ve yulaf lapası gibi yiyeceklerden oluşmaktadır. Öğle yemekleri genellikle hafif atıştırmalıklardan ibaret olup, akşam yemekleri daha zengin ve kapsamlı şekilde hazırlanmaktadır. Bu mutfağın önemli diğer gıdaları süt ürünleri ve kök sebzelerden yapılmaktadır. Peynir, süt ve tereyağı günlük beslenmede yaygın olarak kullanılmaktadır. Patates, havuç ve pancar gibi kök sebzeler çorba, güveç ve yan yemeklerde sıkça yer almaktadır. Özellikle Danimarka'da popüler olan açık sandviçler çeşitli malzemelerle zenginleştirilerek tüketilmektedir. Kuzey Avrupa mutfağı, bölgenin kültürel ve tarihi dokusunu yansıtan, yüzyıllar boyunca şekillenen ve gelecek nesillere aktarılacak zengin bir gastronomi mirasına sahiptir. Bu çalışma, ikincil veri kaynakları kullanılarak yapılmış bir derleme çalışması olup, Kuzey Avrupa Mutfağına ait gastronomi ile ilgili zenginlikleri kapsamlı bir şekilde ele almaktadır.

Gastronomy, which is about good food and nutrition, is the whole of social and scientific studies that work with many branches of science, how food and drink resources should be used, and cultural and artistic information about the region. Gastronomy is utilized to understand the culinary culture of a specific region or community. The Northern European cuisine discussed in this study is a rich gastronomic heritage formed by the blending of geographical, historical, and cultural diversities. This region includes countries such as Denmark, Sweden, Norway, Finland, İceland, England, Ireland, Estonia, Lithuania and Latvia. The cuisine of the region offers healthy and delicious meals through the combined use of fresh and local ingredients.In Northern Europe, daily meals typically consist of three main meals. Breakfasts are nutritive and consist of foods such as cheese,delicatessen products, and oatmeal. Lunches usually comprise light snacks, while dinners are more elaborate and comprehensive. Other important foods in this cuisine are dairy products and root vegetables. Cheese, milk, and butter are commonly used in daily diets. Root vegetables like potatoes, carrots, and beets frequently appear in soups, stews, and side dishes. Particularly popular in Denmark are open sandwiches enriched with various ingredients. Northern European cuisine reflects the cultural and historical fabric of the region, having evolved over centuries and carrying a rich gastronomic heritage for future generations. This study, based on secondary data sources, is a review that comprehensively addresses the richness related to the gastronomy of Northern European Cuisine.