2023 Türkiye-Suriye Depremi Sonrası Afet Bölgesinde Gönüllü Çalışan Türk Hemşirelerin Deneyimleri: Nitel Araştırma


Creative Commons License

Mercan Annak İ., Erdoğan B., Yıldız Emre N.

8.Uluslararası 19.Ulusal Hemşirelik Kongresi, Ankara, Türkiye, 26 - 28 Eylül 2024, ss.722-725

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.722-725
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

2023 Türkiye-Suriye Depremi Sonrası Afet Bölgesinde Gönüllü Çalışan Türk Hemşirelerin Deneyimleri

Giriş ve Amaç

2023 Türkiye-Suriye Depremi, Türkiye'de 11 şehri harap ederek kapsamlı bir insani müdahale gerektirdi. Hemşireler afet bölgesine en çok giden sağlık meslek gruplarındandı. Ancak bölgede fiziksel koşullar ve önceden yapılmış afet planlarının ve afet eğitiminin eksikliği ile ilgili zorluklar yaşadılar. Hemşirelerin kriz yönetimindeki önemli rollerine rağmen, deprem bölgelerindeki deneyimleri hakkında sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 2023 Türkiye-Suriye depremi sonrasında afet bölgesinde gönüllü olarak çalışan Türk hemşirelerin deneyimlerini belirlemektir.

Yöntem

Bu çalışmada nitel araştırma modeli ve vaka çalışması tasarımı kullanılmıştır. Veriler derinlemesine nitel görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Çalışmaya deprem bölgesinde en az 5 gün çalışmış toplam 9 katılımcı dahil edilmiştir. Veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş, çalışmanın raporlanmasında Kalitatif Araştırma Raporlama Konsolide Kriterleri (COREQ) temel alınmıştır.

Bulgular

Araştırmaya katılan hemşireler Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa bölgelerinde görev yapmıştır. Bölgede görev alan hemşirelerin yalnızca üçü afetlerde hemşirelik konulu eğitimlere katılmış olup, diğer hemşireler böyle bir eğitim almamıştır. Hemşirelerin yaş ortalaması 31.88±7.60 yıl olup, bölgede görev yapma süreleri ortalama 11.22±8.7 gündür.  Araştırma sonucunda fiziksel koşullar, psikososyal koşullar, mesleki koşullar ve organizasyon olmak üzere 4 tema ve bu temalara ait 14 alt tema belirlenmiştir.

Sonuç

Hemşireler, afet bölgelerinde aynı anda birçok işlevi yerine getirirken olumsuz deneyimler yaşamaktadır. Çalışmaya göre, hemşirelik ve sağlık politika yapıcıları bunların farkında olmalı ve hemşirelerin işlerini iyi yapabilmeleri ve doğal afetlerin olumsuz etkilerine uyum sağlamalarını desteklemek için uygun güvenlik önlemlerini almalıdır. Bu araştırmanın sonuçlarının, özellikle sağlık hizmetlerinin organizasyonunda bu tür büyük afetlere hazırlık için yapılacak planlamaya katkıda bulunacağını ve sağlık personelinin eğitimi açısından literatüre önemli katkılar sağlayacağını umuyoruz.

Anahtar kelimeler: deprem afet hemşireliği Türkiye-Suriye depremi acil hemşireliği