5140 ISLAH ÇELİĞİ YÜZEYİNDEKİ ELEKTRO GALVANİZ, ZİNC-FLAKE VE SICAK DALDIRMA GALVANİZ KAPLAMALARIN KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİ


Özbey S., Alhajhamoud M., Çınar İ., Candan L., Kayahan E.

International Marmara Sciences Congress (Imascon Autumn) 2021, Kocaeli, Türkiye, 11 - 12 Aralık 2021, ss.332-337

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kocaeli
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.332-337
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Metal yüzeyinde yapılan kaplamalar metal sektöründe sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Kaplama işlemi malzemenin korozyon direnci, kaynak kabiliyeti, termal direnci, kimyasal direnci, sıkışmaya karşı direnci, kaplama kalınlığı, yüzey pürüzlülüğü ve çizilme direnci gibi özelliklerini etkiler. Özellikle köprüler, elektrik direkleri, rüzgâr tribünleri ve açık deniz birimlerindeki çelik yapılarda yaygın olarak kullanılır. Bu çalışmada piyasada ticari olarak satılan 8.8 kalite HRC 21-29 sertlik değerine sahip 5140 ıslah çeliğinden imal edilmiş cıvata kullanılmış ve elektro galvaniz, zinc-flake ve sıcak daldırma galvaniz ile kaplamaları karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Kaplanmış olan numuneler ISO 9227 standartlarına uygun olarak 1000 saatlik tuz püskürtme testine tabi tutulmuş ve korozyon dayanımları ile yüzey kaplama özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca kaplama özellikleri pürüzlülük testi ve optik mikroskop ile araştırılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar neticesinde zinc-flake kaplamalı numunelerin diğer kaplama çeşitlerine göre korozyona daha dayanıklı olduğu tespit edilmiştir. Yakın gelecekte ekonomik maliyetler ve malzeme özellikleri göz önünde tutulduğunda zinc-flake kaplamanın geleneksel galvaniz kaplamanın yerini alacağı beklenmektedir.

Metal coating is the most used method in metal industry. Coating process has an important effect on corrosion resistance, weldability, thermal resistance, chemical resistance, resistance to compression, coating thickness, surface roughness and scratch resistance properties of materials. In addition, coating is a widely used method especially in steel structures, bridges, wind turbine and offshore structures. In this study, 8.8 quality 5140 tempered steel bolt with HRC 21-29 roughness which mostly used in metal industry is coated by electro galvanizing, zinc-flake and hot dip galvanizing. The coating properties have been comparatively investigated. The coated samples were exposed to a 1000-hour salt spray test in accordance with ISO 9227 standards and their corrosion resistance and surface coating properties were given comparatively. Moreover, coating properties were examined by roughness test and optical microscope. According to the results of the experiments, zinc-flake coated samples are more resistant to corrosion than other types of coatings. Considering the economic costs and enhanced material properties, it is strongly expected that zinc-flake coating will replace traditional galvanized coating in the near future.