POSSIBILITIES OF USING THE SUPER FRUIT ARONIA IN GASTRONOMY (SÜPER MEYVE ARONYANIN GASTRONOMİ ALANINDA KULLANIM OLANAKLARI)


Creative Commons License

Yavuz K., Dülger Altıner D.

INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS -II, Adana, Turkey, 16 - 18 December 2024, vol.1, pp.1281-1291, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • Volume: 1
  • City: Adana
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.1281-1291
  • Kocaeli University Affiliated: Yes

Abstract

Due to various diseases that occur today, the demand for foods with functional properties has

increased. Functional foods are considered to be foods that provide physiological benefits to

the consumer. For this reason, the vast majority of current studies in the field of gastronomy

are directed towards functional foods. The field of gastronomy does not only include the

cooking processes of a food. In addition, it is a branch of science that aims to maximize the

nutritional and sensory properties of food and aims to ensure that food is safe. Aronia (Aronia

melanocarpa), defined as a ‘’super fruit’’ within the scope of functional foods, is a grape-like

fruit from the Rosaceae family. Grape-like fruits are richer in anthocyanins and antioxidants

than other fruits. Aronia is considered a perfect super fruit with its rich content in vitamins A,

E, C and K, dietary fiber, mineral and antioxidant capacity. The chemical composition of

aronia may vary depending on environmental conditions, harvesting method and storage

conditions. Aronia fruit, which also plays an active role in the fight against chronic diseases,

plays an important role in the protection of organs such as the heart, liver and stomach. It can

also show anticarcinogenic properties thanks to its rich antioxidant and anthocyanin levels. It

has been reported in animal experiments that anthocyanins found in aronia fruit can inhibit

colon cancer cells. In literature studies, it has been reported that aronia extract can be effective

in reducing oxidative stress in the body and against some pathogenic microorganisms. Aronia

is a fruit that can be used in many areas, and is frequently consumed in fresh or dried forms in

the field of gastronomy. In the food sector, aronia fruit is used as a colorant, functional food

additive and to increase the antioxidative properties of foods. In addition to these, aronia is

used in various products such as gum, wine, ice cream, pudding, yogurt, cake, bread, buns,

pastry, spices, tea, sauce, soft candies. In addition, aronia fruit is dried and preserved in

powder form, treated with sugar as jam or canned and preserved for a longer time. In this

study, the rich nutritional content of aronia fruit as well as its usage opportunities in the field

of food and gastronomy are mentioned.

Günümüzde meydana gelen çeşitli hastalıklar sebebiyle fonksiyonel özellikleri olan besinlere talep artmış durumdadır. Fonksiyonel gıdalar, tüketiciye fizyolojik olarak yarar sağlayan besinler olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle gastronomi alanında yapılan güncel

çalışmaların büyük bir çoğunluğu fonksiyonel gıdalara yönelmiştir. Gastronomi alanı bir

gıdanın yalnızca pişirilme proseslerini içermemektedir. Bunun yanında gıdanın besleyici ve

duyusal özelliklerini en üst seviyeye çıkmasını amaçlayan, gıdanın güvenli olmasını

hedefleyen bilimsel ve teknik çalışmalar yapılan bir bilim dalıdır. Fonksiyonel gıdalar

kapsamında ‘’süper meyve’’ olarak tanımlanan Aronya (Aronia melanocarpa), Rosaceae

familyasından olan üzümsü bir meyvedir. Üzümsü meyveler, diğer meyvelere oranla

antosiyanin ve antioksidan açısından daha zengindir. A, E, C ve K vitaminleri bakımından

zengin içeriği, diyet lifi, mineral ve antioksidan kapasitesi ile aronya mükemmel bir süper

meyve olarak görülmektedir. Aronyanın kimyasal bileşimi çevre şartlarına, hasat yöntemine

ve muhafaza koşullarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kronik hastalıklar ile

mücadelede de etken rol oynayan aronya meyvesi, kalp, karaciğer ve mide gibi organların

korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. İçerdiği zengin antioksidan ve antosiyanin seviye

sayesinde antikanserojen özellikler de gösterebilmektedir. Aronya meyvesinde bulunan

antosiyaninlerin kolon kanseri hücrelerini inhibe edebildiği hayvan deneylerinde rapor

edilmiştir. Yapılan literatür çalışmalarında aronya ekstraktının vücutta oluşan oksidatif stresin

azaltılmasında ve bazı patojen mikroorganizmalara karşı etkili olabileceği bildirilmiştir.

Aronya birçok alanda kullanılabilir bir meyve olmasıyla beraber gastronomi alanında sıklıkla

taze veya kurutulmuş formlarda tüketilmektedir. Gıda sektöründe aronya meyvesi renk

maddesi, fonksiyonel gıda katkısı ve gıdaların antioksidatif özellikleri arttırmak amaçlı

kullanılmaktır. Bunların yanı sıra aronya; sakız, şarap, dondurma, puding, yoğurt, kek, ekmek,

çörek, pasta, baharat, çay, sos, yumuşak şekerler gibi çeşitli ürünlerde kullanılmaktadır.

Ayrıca aronya meyvesi kurutularak toz halinde, şeker ile muamele edilerek reçel olarak veya

konserveye işlenerek daha uzun süre muhafaza edilmektedir. Bu çalışmada aronya

meyvesinin zengin besin içeriği yanında gıda ve gastronomi alanında kullanım olanaklarından

bahsedilmiştir.