AA7075 VE AA6082 ALAŞIMLARININ ERGİTME SONRASI SOĞUMA KOŞULLARININ MİKROYAPI VE SERTLİK ÖZELLİĞİNE ETKİSİ


Kaya H., Simooğlu Sarı E.

9th INTERNATIONAL MARMARA SCIENCES CONGRESS (IMASCON 2022 - AUTUMN), Kocaeli, Türkiye, 09 - 10 Aralık 2022, cilt.9, Kocaeli, Türkiye, 9 - 10 Aralık 2022, cilt.9, ss.1-8, Kocaeli, Türkiye, 9 - 10 Aralık 2022, cilt.9, ss.1-8

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 9
  • Basıldığı Şehir: Kocaeli
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-8
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, endüstriyel anlamda oldukça yaygın olarak kullanılabilirlikleri bulunan AA7075 ve AA6082 Alüminyum alaşımları kullanılmıştır. Otomotiv, havacılık, uzay, gemi inşaat gibi alanlarda çokça kullanılan AA6082 ve AA7075 alaşımları, içerisindeki elementel farklılıklar sebebi ile birbirlerine göre mekanik özellikleri, kaynaklanabilirlik kabiliyetleri alanlarında da farklı davranış özellikleri sergilemektedir. Yapılan çalışma için; AA7075 T6 malzemesi silindirik malzeme ve AA6082 malzemesi ise kare kesitli kütlesel numuneler kullanılmıştır. Her bir malzeme için 780oC döküm sıcaklıkları olarak belirlenmiştir. Ergitmesi yapılan malzemelerin dökümleri kum kalıplara yapılmıştır. Kullanılan parametreler için soğuma koşulları; su ile soğutma, kumda farklı sürelerde bekleterek numunelerin elde edilmesini kapsamaktadır. Katılaşan numuneler için, sertlik özelliklerinin incelenmesi amacıyla Vickers (HV) sertlik ölçme metodu kullanılmıştır. Sertlikleri alınan numunelerin katılaşma sonrası sertliklerine etkiyen sebeplerini inceleyebilmek amacı ile optik mikroskop ile mikroyapı görüntüleri incelenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde AA7075 alaşımının suda soğutma ile soğumaya bırakıldığında kenardan ölçümlerinde 112,8 HV1 ve AA6082 alaşımının suda soğutma ile 65 HV1 numunesinin en yüksek sertlik değerine sahip olduğu, mikroyapılarına bakıldığında ise suda soğutmanın yapıldığı her iki alaşım numunelerinde dentritik mikroyapıların daha yoğunlukta olduğu görülmüştür. Yapılan deneysel çalışmalar ile iki ayrı malzemenin birbirine karşı döküm sonrası soğutma koşullarının mikroyapı ve mekanik özelliklere etkisi kıyaslanmıştır.

In this study, AA7075 and AA6082 Aluminium alloys, which are widely used in the industrial sense, were used. AA6082 and AA7075 alloys, which are widely used in fields such as automotive, aviation, space, and shipbuilding, exhibit different behaviour characteristics in terms of mechanical properties and weldability capabilities, due to the elemental differences in them. For the work done; AA7075 T6 material was used as cylindrical material and AA6082 material was used as square cross-section mass samples. Casting temperatures were determined as 780oC for each material. The castings of the melted materials were made into sand molds. For the parameters used; cooling conditions, cooling with water, soaking in sand for different periods of time include obtaining the samples. For the solidified samples, Vickers (HV) hardness measurement method was used to examine the hardness properties. In order to examine the reasons affecting the hardness of the samples taken after solidification, microstructure images were examined with an optical microscope. When the results were examined, when the AA7075 alloy was left to cool with water cooling, it was seen that 112.8 HV1 and AA6082 alloy had the highest hardness value of 65 HV1 sample with water cooling in the measurements from the edge, and when the microstructures were examined, dendritic microstructures were more intense in both alloy samples in which water cooling was done. With the experimental studies, the effects of cooling conditions after casting on the microstructure and mechanical properties of two different materials were compared.