5. ULUSLARARASI PALANDÖKEN BİLİMSEL ÇALIŞMALAR KONGRESİ (5. INTERNATIONAL PALANDOKEN SCIENTIFIC STUDIES CONGRESS), Erzurum, Türkiye, 18 Mart 2023, ss.63-70
Sağlık, bireylerin ve dolayısıyla da toplumların iyilik hallerini belirleyen en önemli faktörlerin başında yer almaktadır. Bir ülkede var olan sağlık sisteminin performansı ve politikaların kapsayıcılığı, sosyal politikayı ve onun temel yapı taşlarını oluşturan sosyal güvenlik, sosyal adalet ve sosyal refah ile son derece yakın bir ilişki ortaya koymaktadır. Bu anlamda, sağlık hizmetlerinin yüksek nitelik düzeyine sahip olması ve tüm nüfus grupları tarafından erişilebilir olması bireylerin sosyal refahı ile doğrudan ilişkilidir. Zaman içinde tıpta, teknolojide ve insan haklarında yaşanan gelişmeler sayesinde sağlık hizmetlerinin ve politikalarının niteliği gelişmiştir. Yaşanan bu gelişim her ülke özelinde farklı sonuçlar meydana getirmiştir. İlgili çalışma kapsamında OECD Sağlık İstatistikleri kapsamında seçilmiş ülkeler ile Türkiye’nin sağlık yönünden performansı değerlendirilmiştir. Buradan hareketle Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla sahip olduğu sağlık hizmetlerinin nitelik ve niceliksel yönleri irdelenmiştir. Araştırmanın en temel sonucuna göre, Türkiye’deki insanların son derece yüksek bir sağlık koruma kapsam düzeyine sahip olmasına karşın bu korumanın nitelikleri açısından kayda değer sayıda fazla ülkenin gerisinde yer aldığı görülmektedir.
Health is one of the most important factors determining the well-being of individuals and as well as societies. The performance of a country's health system and the inclusiveness of its policies reveal a close relationship with social security, social justice, and social welfare, which comprise social policy's foundational pillars. In this regard, the high quality and accessibility of health services for all population groups are directly related to the social welfare of individuals. The advancements in medicine, technology, and human rights have resulted in an increase in the quality of health services and policies over time. This development has produced diverse outcomes for each country. Within the scope of this study, the performance of selected countries and Turkey in terms of health, as according to OECD Health Statistics has been evaluated. From this point of view, the qualitative and quantitative aspects of Turkey's health services compared to other countries have been analysed. The main conclusion of the study is that although people in Turkey have a very high level of healthcare protection coverage, the quality of this protection lags behind a considerable number of other countries.