Rehberli Oyun Yoluyla Küçük Çocuklarda Harita Becerilerinin Geliştirilmesi: Türkiye'deki Bir Anaokulu Sınıfından İzlenimler


Creative Commons License

Koç K., Koç Y.

Araştırma Temelli Etkinlik Dergisi, cilt.14, sa.1, ss.1-14, 2024 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 14 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2024
  • Dergi Adı: Araştırma Temelli Etkinlik Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: ERIC (Education Resources Information Center)
  • Sayfa Sayıları: ss.1-14
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, bir anaokulu öğretmeninin çocukların harita anlama becerileri desteklemek için üç aşamalı bir projeyi nasıl uyguladığını incelemektedir. Harita ve Oyun adlı proje, çocukların gerçeklik ve onun soyut temsili arasındaki ilişkiyi anlamalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Pedagojik yaklaşım olarak rehberli oyun benimsenmiştir çünkü bu yaklaşım çocuklara bağımsız kararlar alma yetkisi vermekte, eleştirel düşünmeyi teşvik etmekte ve keşif için fırsatlar sunmaktadır. Aynı zamanda yetişkinler de çocuklarla birlikte amaca yönelik faaliyetlerde yer almaktadır. Araştırmada sınıf gözlemleri, video kayıtları ve mülakatları içeren etnografik bir yöntem kullanılmıştır. Veri kaynaklarını keşfetmek için içerik analizi kullanılmıştır. Sonuçlar, harita anlayışının nasıl geliştirilebileceğine dair bilimsel araştırmaları göz önünde bulundurarak çocukları harita fikriyle tanıştırmak için izlenen aşamaları göstermektedir. Veriler, öğretmen tarafından zaman zaman yapılan hataları göstermekte ve benzer etkinliklerin uygulanabileceği sınıfların dinamikleri hakkında değerli bilgiler sunmaktadır. Harita ve Oyun, anaokulu çocukları için harita muhakemelerini ve mekânsal dil kullanımlarını geliştirmede umut verici bir deneyim olmuştur. Yine de bu karmaşık öğrenme sürecini etkili bir şekilde yönlendirmek için öğretmen eğitimine ihtiyaç vardır.

This study investigates the way a kindergarten teacher implemented a three-stage project to support children's map understanding. The project, the Map and Play, was designed to help children understand the relationship between reality and its abstract representation. The guided play was adopted as the pedagogical approach because it empowers children to make independent decisions, encourages critical thinking, and offers opportunities for exploration. At the same time, adults take part in purposeful activities alongside the children. The research employed an ethnographic methodology involving classroom observations, video recordings, and interviews. Content analysis was used to explore the data sources. The results illustrated the stages taken to introduce children to the idea of map considering scientific research about how to foster map understanding. The data displays occasional mistakes made by the teacher, offering valuable insights into the dynamics of classrooms where similar activities might be introduced. The MPP was a promising experience for kindergarten children in enhancing their map reasoning and use of spatial language. Still, there is a need for teacher training to guide this complex learning process effectively.