BIBLIOMETRIC ANALYSIS OF GRADUATE THESIS ON FOOD NEOPHOBIA (GIDA NEOFOBİSİ KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ)


Creative Commons License

Topal A., Dülger Altıner D.

EFES INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS, İzmir, Turkey, 15 - 16 September 2024, vol.1, pp.653-664, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • Volume: 1
  • City: İzmir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.653-664
  • Kocaeli University Affiliated: Yes

Abstract

Food neophobia is the tendency of individuals to avoid or feel apprehensive about new or unfamiliar foods. This tendency can be influenced by various factors such as age, cultural background, educational level, and previous experiences. Food neophobia is particularly prevalent among children and the elderly and can significantly affect their eating habits and dietary choices. Bibliometric techniques are methods used to analyze the quantitative data of scientific publications, evaluating the development of research areas and the scientific impact of authors and journals. This technique helps to identify which topics and researchers are prominent in the academic world through metrics such as the rate of publication dissemination and research networks. The aim of this study is to present the bibliometric profile of all these published studies on food neophobia. Accordingly, the study provides a comprehensive overview of the research conducted on this topic. The data for this research was gathered using the YÖK National Thesis Center, with the scanning process conducted between August 5-10, 2024. The analyzed theses address the effects of food neophobia on foreign tourists' intentions to purchase traditional Turkish dishes, food choice factors, and revisit intentions. Specifically, the impact of personality traits such as food neophobia and sensation-seeking on tourists' local food consumption values, destination image, and behavioral intentions were studied. Additionally, the relationship between food neophobia and attitudes towards East Asian cuisine and the search for variety, was explored. A significant portion of these theses focuses on detailing the role of food neophobia in tourism, particularly its impact on foreign tourists.

Gıda neofobisi, bireylerin yeni veya tanıdık olmayan gıdalara karşı duyduğu kaçınma ve tedirginlik durumudur. Bu eğilim, yaş, kültürel arka plan, eğitim düzeyi ve bireyin önceki deneyimleri gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar arasında daha yaygın görülen gıda neofobisi, bireylerin beslenme alışkanlıklarını ve diyetlerini önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Bibliyometri tekniği ise bilimsel yayınların sayısal verilerini analiz ederek, araştırma alanlarının gelişimini ve yazarların, dergilerin bilimsel etkinliğini değerlendiren bir yöntemdir. Bu teknik, yayınların yayılma hızı ve araştırma ağları gibi ölçütlerle akademik dünyada hangi konuların ve araştırmacıların öne çıktığını belirlemeye yardımcı olur. Bu çalışmada, gıda neofobisi ile ilgili yayınlanmış tüm tezlerin bibliyometrik profilini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, ilgili konuyu ele alan araştırmalara yönelik kapsamlı bir bakış sağlanmıştır. Araştırma kapsamında, YÖK Ulusal Tez Tarama Merkezi'nden yararlanılarak 5-10 Ağustos 2024 tarihleri arasında bir tarama gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda incelenen tezlerde, gıda neofobisinin yabancı turistlerin geleneksel Türk yemeklerini satın alma niyetine, yiyecek seçim faktörlerine ve tekrar ziyaret niyetine olan etkileri ele alınmıştır. Özellikle, gıda neofobisi ve heyecan arama gibi kişilik özelliklerinin turistlerin yerel yiyecek tüketim değerine, destinasyon imajına ve davranışsal niyetlerine olan etkileri incelenmiştir. Ayrıca, gıda neofobisinin Uzak Doğu mutfağına yönelik tutumlarla ve çeşitlilik arayışıyla olan ilişkisi araştırılmıştır. Tezlerin büyük bir kısmı, gıda neofobisinin turizmdeki rolünü yabancı turistler üzerinde odaklanarak detaylandırmaktadır.