İklim Değişikliğinin Mikrobik Olmayan Tehditleri ve Toplum Sağlığına Yansımaları


Aker A. A., Çağlayan Ç.

Güncel Tek Sağlık: Zoonotik Tehditlerden İklimsel Afetlere ve Ekotoksikolojik Sorunlara Düşünce Evrimi, Rüştü Taştan,Ayşe Ak,Burcu Küçük Biçer,Demet Arslanbaş, Editör, Duvar Kitapevi, İzmir, ss.327-340, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Duvar Kitapevi
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Sayfa Sayıları: ss.327-340
  • Editörler: Rüştü Taştan,Ayşe Ak,Burcu Küçük Biçer,Demet Arslanbaş, Editör
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İklim krizi, boyutları ülke sınırlarını aşan küresel bir sorundur ve tüm ekosistemi, dolayısıyla dünya üzerindeki canlı hayatı ve varlığı ekosistemin dengesine bağlı uygarlığımızı tehdit etmektedir. İnsan, hayvan ve çevre sağlığının bir bütün olarak ele alınmasını ve tehditlere karşı hazırlanmayı öneren Tek Sağlık yaklaşımı küresel olarak halk sağlığının korunması ve geliştirilmesi için hayati önemde olup iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler açısındandan da önemlidir. Günümüzde yaşanan iklim değişikliğinin etkileri gecikmeli olarak ortaya çıkmakta ve güçlenen geribesleme mekanizmalarını harekete geçirmektedir.  Yine iklimsel bir değişim bir kez oluştuğunda, normale dönüş yüzyıllar, belki bin yıllar alacaktır. IPCC’nin 2023 tarihli Sentez Raporu’nda iklim değişikliğinin insan refahı ve gezegen sağlığı için bir tehdit olduğu; herkes için yaşanabilir ve sürdürülebilir bir geleceği güvence altına almak için mevcut fırsat penceresinin hızla kapanmakta olduğu ifade edilmektedir.

İnsan sağlığı için ortalama koşullardan çok aşırı olayların değişkenliği ve sıklığındaki değişim önemlidir. Sıcağa veya soğuğa maruz kalındığında en büyük risk, olağan veya en sık karşılaşılan sıcaklıklardan sapmadır. Öte yandan, insanlar sıcaklıklardaki ılımlı artışlarla başa çıkabilse de, çevresel değişime ve sıcaklık artışına son derece duyarlı olabilecek ve insan sağlığı açısından önem taşıyan fiziksel ve ekolojik sistemler de bulunmaktadır. İklim değişikliği gezegenimizin homeostatik sistemlerinde bozulmaya neden olmaktadır.

Etkilerini yıldan yıla daha şiddetli yaşadığımız ve insan kaynaklı olduğu artık şüphe götürmeyen iklim değişimi, ek önlemler alınmazsa güncel hastalık yükünü artıracak ve iklime duyarlı hastalıkların görüldüğü coğrafi alanların genişlemesine neden olacaktır. İklim değişimi sıcak dalgaları, kuraklık ve sel gibi aşırı hava olayları ve afetlerin sıklığı ve şiddetindeki değişiklikler, çevresel risk faktörlerindeki artış vasıtasıyla sağlığı birçok yoldan etkilemektedir.

İklim değişiklikleri ve aşırı hava olayları tarımı ve dolaylı olarak gıda ve suya erişimi etkileyerek başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere kırılgan gruplarda malnütrisyon riskini artırıp sağlığı etkilemektedir. Sağlıklı suya erişim insan için hayati önemde olduğu gibi sulama olmaksızın zirai tarım ve hayvancılık yapmak ve tarım olmaksızın 8 milyar insanı beslemek de olanaksızdır. Aynı zamanda, okyanusların ısınması ve asitleşmesi balık nüfusunu ve balıkçılıkla geçinen milyonların beslenmesini olumsuz etkilemektedir.

İklim değişikliği gıda ve su güvencesini azaltarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmayı tehdit etmektedir. Günümüzde Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı, iklimsel ve iklimsel olmayan etmenlerin birleşiminden dolayı yılın en azından bir bölümünde ciddi su kıtlığı yaşamaktadır.

Günümüzde iklim değişikliği ile biyosferin bütünlüğünde bozulma ve biyoçeşitlilik kaybının birbiriyle bağlantılı olduğu ve her ikisinin de insan aktivitelerinden giderek daha fazla etkilendiği kabul edilmektedir. Dünya bütün canlı ve cansız ortamlarıyla bütündür ve gezegenin sağlığı ekosistemin sağlıklı ve sürekli olmasına bağlıdır. Doğa, birbirine bağımlı ve iç içe geçmiş sistemlerden oluşmaktadır. Bunlardan birinin zarar görmesi geribesleme yoluyla sistemin tümünün zarar görmesine neden olabilmektedir.

Çevresel ve ekolojik yıkım artık gözle görülür hale gelmiştir ve bu gidişatın sonlandırılmasına, sera gazlarının atmosferdeki konsantrasyonlarının yükselerek iklimi değiştirmesine yarın değil, hemen bugün karşı çıkmak sağlıklı ve insanca bir hayat sürmeyi dileyen hepimizin en öncelikli hedefi olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Tek Sağlık, Aşırı hava olayları, Biyoçeşitlilik Kaybı, İklim Göçü

The climate crisis is a global problem that extends beyond country borders and threatens the entire ecosystem, thus life on Earth and our civilization, whose existence depends on the balance of the ecosystem. The One Health approach, which recommends considering human, animal and environmental health as a whole and preparing against threats, is vital for the protection and improvement of public health globally and is also important in terms of measures to be taken against climate change. The effects of today's climate change emerge with a delay and activate stronger feedback mechanisms. Again, once a climate change occurs, it will take centuries, perhaps millennia, to return to normal. IPCC's Synthesis Report 2023 states that climate change is a threat to human well-being and planetary health and the current window of opportunity to secure a livable and sustainable future for everyone is rapidly closing.


The variability and frequency of extreme events rather than average conditions are important for human health. The greatest risk when exposed to heat or cold is deviation from usual or most commonly encountered temperatures. On the other hand, although humans can cope with moderate increases in temperatures, there are also physical and ecological systems which are important to human health that can be extremely sensitive to environmental change and temperature increases. Climate change is causing disruption to our planet's homeostatic systems.


Climate change, whose effects we experience more severely from year to year and which is undoubtedly caused by humans, will increase the current disease burden and cause the expansion of geographical areas where climate-sensitive diseases are seen, unless additional measures are taken. Climate change affects health in many ways through extreme weather events such as heat waves, droughts and floods, and changes in the frequency and severity of disasters and an increase in environmental risk factors.


Climate changes and extreme weather events affect agriculture and indirectly access to food and water, increasing the risk of malnutrition and affecting health in vulnerable groups, especially children and the elderly. While access to safe water is vital for humans, it is also impossible to do agriculture and animal husbandry without irrigation and to feed 8 billion people without agriculture. At the same time, the warming and acidification of the oceans negatively affects the fish population and the nutrition of millions of people who depend on fishing.


Climate change threatens the achievement of the Sustainable Development Goals by reducing food and water security. Today, approximately half of the world's population experiences severe water scarcity at least part of the year due to a combination of climatic and non-climatic factors.



It is now accepted that climate change, degradation of the integrity of the biosphere and loss of biodiversity are interconnected and that both are increasingly affected by human activities. The world is a whole with all its living and non-living environments, and the health of the planet depends on the health and continuity of the ecosystem. Nature consists of interdependent and intertwined systems. Damage to one of these may cause damage to the entire system through feedback.



Environmental and ecological destruction has now become visible. Opposing this trend and the rise in the concentrations of greenhouse gases changing the climate, not tomorrow but today, should be the primary goal of all of us who wish to live a healthy and humane life.




Keywords: Climate change, One Health, Extreme weather events, Biodiversity Loss, Climate Migratio