İLKÖĞRETİMDE ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN OLUMSUZ DAVRANIŞLARLA BAŞ ETME YÖNTEMLER


Tüzün G., Karagün E., Sarper Kahveci M.

6th INTERNATIONAL NEW YORK CONFERENCE ON EVOLVING TRENDS IN INTERDISCIPLINARY RESEARCH & PRACTICES, New York, Amerika Birleşik Devletleri, 3 - 05 Nisan 2022, ss.433-442

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: New York
  • Basıldığı Ülke: Amerika Birleşik Devletleri
  • Sayfa Sayıları: ss.433-442
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet


Öğretim etkinliğini bozan psikolojik, fiziksel veya maddi olarak rahatsızlık ve zarar veren her türlü davranış istenmeyen öğrenci davranışıdır. Okullarda çocuk ve gençlerin formal eğitimde çok fazla dersler yüklendiği ifade edilir. Bu yüklenme her ders saatinin 40 dakika ve teneffüslerin 10 dakika olması göz önüne alındığında ve oturarak işlenen dersler sonrasında sadece 10 dakika teneffüsün olması, beden eğitimi ve spor derslerine olan ilgi ve ihtiyacı da arttırmaktadır. Beden eğitimi derslerinin de kural çerçevesinde işleniyor olması öğrencilerin bu derslerde de istenmeyen davranışlar göstermesine neden olabilmektedir.

Bu açıdan olan ilköğretim okullarında oyun sürecindeki öğrencilerle çalışan Beden Eğitimi öğretmenlerinin sınıfta karşılaştıkları istenmeyen öğrenci davranışları ile baş etme yöntemlerinin incelenmesidir. Öğretmenlerin kullandığı olumsuz davranışlarla baş etme yöntemleri kullanma sürecinde öğretmenlerin öğrencilere yönelik hangi davranışları sıklıkla kullandığını ortaya koymaktır. Bu amaçla Kocaeli ili Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bulunan merkez ve ilçe okullarında görev yapan 30 beden eğitimi öğretmenine Alkan (2007) tarafından geliştirilen İstenmeyen Davranışlarla Baş Etme Yöntemleri Ölçeği ile birlikte sosyo-demografik özelliklerin belirlenmesi için hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 Paket programında analiz edilmiştir.

Araştırmanın sonucunda, Öğretmenlerin istenmeyen davranışlara karşı en çok kullandıkları yöntemler; öğrenciyi dersten çıkarma, sorduğu sorulara cevap vermeme, öğrenciyi tahtada bekletme, fiziksel ceza verme, sınıfta başarılı olan öğrenci ile kıyaslama, söz hakkı vermeme, öğrenciyi teneffüse çıkarmama öğrenciye fazla ödev verme, sınıfta yokmuş gibi davranma, davranışın yanlış olduğunu anlatmadır. Öğretmenlerin istenmeyen davranışlara karsı en az kullandıkları yöntemler; öğrenciyi sevdiği şeylerden ve eğlenceli etkinliklerden mahrum bırakma, görmezden gelme, derste değişiklik yapma, dokunarak uyarma, ceza alınacak davranışları önceden belirleme, rehberlik servisi ile görüşme, okul idaresi ile görüşme, aile ile görüşme, yerini değiştirme, öğrenci ile ders dışında konuşmadır.