Enfektif Endokardit Tanısında Nükleer Tıp Uygulamaları


Creative Commons License

Demir H.

Nükleer Tıp ve Moleküler Görüntüleme Metodoloji ve Klinik Uygulamalar, Mustafa Kibar, Editör, Akademisyen Yayınevi Kitabevi, Ankara, ss.723-733, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Akademisyen Yayınevi Kitabevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.723-733
  • Editörler: Mustafa Kibar, Editör
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Enfektif endokardit (EE) kalbin endokardiyal yüzeylerini tutan bir enfeksiyon olup doğal veya protez kalp kapaklarında, aortik greftlerde ya da kardiyak cihaz materyallerinde görülür. Gelişmiş ülkelerde protez kapak, damar greftleri ve kardiyak cihazların giderek yaygınlaşması ile birlikte EE olgularının çoğunluğunu bu olgular oluşturmaktadır. EE tanı ve tedavisinde son yıllarda ulusal ve uluslar arası kılavuzların da yardımı ile oldukça fazla gelişmeler görülmüştür. Tüm bunlara rağmen EE halen oldukça yüksek ölüm oranlarına sahiptir. Bu nedenle erken tanı ve tedavisi önem arz eder.

 

EE kliniğinde başlangıçta hastalığa özgün olmayan bir çok semptom ve bulgular mevcuttur. Bu nedenle EE tanı ve ayırıcı tanısında çeşitli zorluklar bulunmaktadır. Tanı yöntemleri arasında ekokardiyografi (EKO), Bilgisayarlı Tomografi (BT), Magnetik Rezonans Görüntüleme (MR), İşaretli Lökosit Sintigrafisi (İLS), F-18 Flurodeoksiglukoz                   (FDG) Pozitron Emisyon Tomografisi-Bilgisayarlı Tomografi (PET-BT), kan kültürü, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) sayılabilir. Altın standart yöntem olarak histopatolojik inceleme görülmektedir. Ancak oldukça girişimsel ve riskli olduğundan çok tercih edilmemektedir. Günümüzde EE klinik tanısını desteklemek için modifiye Duke kriterleri (mDK) kullanılmaktadır.

 

İLS ve F-18 FDG PET-BT gibi nükleer tıp yöntemleri diğer tanı yöntemlerine göre çeşitli üstünlüklere sahiptir. Radyolojik yöntemlerden daha önce patoloji saptayabilmeleri, metalik artefaktlardan daha az etkilenmeleri, özellikle PETBT’nin yarı-sayısal değerlendirmeye uygun olması, metastatik enfeksiyon, gizli enfeksiyon kaynakları, septik emboli ve eşlik eden gizli maligniteleri gösterebilmesi bunlar arasında sayılabilir. Bu nedenle nükleer tıp yöntemleri güncel kılavuzlarda önemli bir yere sahip olmakta ve rutin uygulamalarda da giderek artan oranlarda kullanılmaktadır.

 

Bu bölümde EE tanısında nükleer tıp yöntemlerinin endikasyonları, uygulama ve değerlendirme prosedürleri detaylı olarak anlatılacaktır.